joi, 23 ianuarie 2014

Raul de miscare

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

rau-300x218Sunt sigura ca multi din cei care citesc acest articol stiu cat de disconforant si agasant poate fi raul de miscare. Putin sunt insa cei care stiu ca aceasta senzatie este provocata de un cumul de dereglari ale organismului. Raul de miscare este un complex de simptome care include, de obicei, greata insotita de un disconfort abdominal, varsaturi, ameteli si alte simptome corelate. Susceptibilitatea individuala variaza foarte mult. Raul de miscare apare mai frecvent la femei, in cazul zboului cu avionul sau in cazul calatoriilor cu vaporul pe o mare agitata dar poate aparea si in cazul banalelor calatorii cu un mijloc de transport. Stimularea excesiva a aparatului vestibular prin miscare, reprezinta cauza primara a declansarii raului de miscare. Astfel orice forma de miscare excesiva cat si informatiile vizuale pot stimula excesiv aparatul vestibular, dand nastere senzatiilor de greata, varsaturi si ameteala. Raul de miscare prelungit, poate duce la deshidratare, hipotensiune si anxietate si poate reprezenta o complicatie serioasa la pacientii care prezinta si alte boli, mai ales cardiace. Tratamentul se bazeaza pe ameliorarea simptomelor si este indicata administrarea de medicamente profilactica, adica care sa actioneze inainte ca simptomele sa apara.

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!! 

Hernia de disc

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

hernia-de-disc Hernia de disc reprezinta una dintre cele mai intalnite afectiuni ce intereseaza coloana vertebrala si se caracterizeaza prin prolapsul zonei centrale a unui disc intravertebral prin inelul cartilaginos. Aceasta afectiune se intalneste atat in regiunea lombo-sacrala cat si in cea cervicala, cauzele cele mai frecvente fiind degenerarea sau distrugenerea discului din cauza procesului de imbatranire, anumite traumatisme ce afecteaza coloana vertebrala, activitatile fizice exagerate ce supun coloana la un anumit grad de stres si tensiune. Hernia de disc poate fi simptomatica sa nu, in functie de gradul de compresie la care este supus nervul. Astfel daca nu exista presiune asupra unui nerv hernia de disc evolueaza fara durere, pe cand daca un nerv este supus unei compresii poate aparea o durere, amortela sau slabiciune in zona de interes a nervului. Hernia de disc provoaca durere la nivelul membrului inferior, ce apare la un singur picior, poate debuta brusc sau graduat, poate fi intermitenta sau constanta, poate fi agravata de sezutul prelungit cat si de pozitie bipeta prelungita si poate fi ameliorata in timpul mersului, pozitiei intinse sau in alte pozitii care relaxeaza coloana vertebrala. Diagnosticul pentru hernia de disc consta in efectuarea testelor imagistice, CT, RMN a zonei afectate. Totodata se apeleza si la examinare fizica si anamnezica. Tratamentul are ca obiective indepartarea durerii, a slabiciunii musculare si a discofortului provocat de compresia nervului si-n acelasi timp prevenirea recurentei afectarii coloanei vertebrale. Deoarece 95% din pacientii cu hernie de disc se recupereaza fara interventie chirurgicala, in aproximativ 3 luni, se recomanda tratamentul conservator bazat pe antiinflamatoare nesteriodicie (AINS) care sa amelioreze durerea si restrictia activitatilor fizice intese sau viguroase. Este contraindicat repausul total!

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!! 

Nodulii tiroidieni

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...  

complicatii-deficit-de-iodNodulii tiroidieni reprezinta o problemea des intalnita, fiind definita precum niste cresteri anormale sau tumefieri ale parenchimului glandei tiroide. Din fericire majoritatea nodulilor aparuti pe tiroida nu sunt cancerigeni, insa pot provoca alte disfunctii cum ar fi hipertiroidismul. Cauzele aparitiei acestor noduli nu sunt pe deplin cunoscute. Se presupune ca persoanele expuse la radiatii au un risc mai mare de a dezvolta noduli tiroidieni. Totodata acestia se pot transmite genetic. Nodulii tiroidieni pot fi solizi, chistici sau partial chistici, dezvoltandu-se solitari sau multiplii. Acestia chiar daca sunt benigni pot creea unele dificultati in vorbire, deglutitie si respiratie iar de cele mai multe ori determina hipertiroidism. Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt asimptomatici, fiind detectati doar in urma unui ecograf. Exista si noduli mari ce pot fi palpati sau observat cu ochiul liber, determinand o crestere in volum a tiroidei. Diagnosticul si urmarirea dezvoltarii acestor noduli reprezinta o necesitate, deoarece acestia pot deveni maligni, transformandu-se intr-o reala problema in care trebuie intervenit rapid. Tratamentul noduilor benigni este unul simptomatic ce se bazeaza pe tratarea hipertirioidismului si observarea in deaproape a evolutiei nodulului, iar daca este nevoie se intervine chirurgical. Nodulii maligni presupun un tratament rapid si eficient doar dupa ce biopsia releva existenta celulelor canceroase.

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!! 

Migrena

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

Depresie Durerie de cap reprezinta cea mai intalnita afectiune si totodata simptom care da bataie de cap multora dintre noi. Aceasta poate lua o multime de forme, deosebindu-se in functie de intensitate si durata. Una dintre cele mai raspandite forme ale durerii de cap este migrena. Migrena este o afectiune cronica, caracterizata de cefalee recurenta ce poate dura de la cateva ore la cateva zile. Uneori aceasta este insotita de varsaturi, stari de greata, fotofobie si fonofobie. De cele mai multe ori durerea este descrisa ca fiind unilaterala, cu caracter pulsatil. Migrena este un sindrom dureros de etiologie neurovasculara a carui mecanism declansator nu este cunoscut bine cunoscut. Insa se pot enumera cativa triggeri ai crizelor migrenoase: saltul peste mesele importante ale zilei, stimularea excesiva a simturilor, modificare meteorologice, stersul, consumul de vin rosu, factori hormonali, deprivarea de somn. Pentru unii pacienti migrena reprezinta o neplacere rara si usor de tolerat insa pentru altii este o boala devastatoare ce onsta in episoade frecvente de incapacitate functionala, de aceea prezentarea la medic, decelarea cauzei si stabilirea unui tratament sunt imperios necesare.

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Coenzim Q10 - sanatate si frumusete

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...
 
q10Frumusetea reprezinta un drept de care trebuie sa profitam. Insa trebuie sa stim ca secretul frumusetii sta in modul in care stim sa ne ingrijim. Unoeri factorii externi dar si oboseala sau unele dereglari hormonale pot actiona provocand imbatranirea prematura a tenului, aparitia unor imperfectiuni si a ridurilor. Pentru a preintampina astfel de probleme extrem de insetetice este bine sa apelam la un aliat de incredere al frumusetii noastre si anume la revolutionara coenzima Q10. Cu siguranta ai auzit de aceasta substanta in multe reclame la diverse produse cosmetice insa nu stii cu adevarat ce este si cum actioneaza. Mai intai este bine sa stii ca actiunea principala a coenzimei Q10 cunoscuta in medicina sub numele de ubichinona, este de a mentine organismul sanatos datorita proprietatilor sale antioxidant si a rolului pe care il joaca in metabolismul energetic. In urma unor studii recente s-a descoperit faptul ca coenzima Q10 are efect anticancerigen mediat de catre stimularea imuna, de scadere a nevoii de insulinala pacientii care sufera de diabet, de incetinire a progresiei bolii Parkinson. Totodata aceasta substanta minune, recent descoperita actioneaza si ca protector al functiei cardiace, ajutand la tratarea insuficientei cardiace. Ei bine, benefica pentru sanatate dar si pentru...frumusete, coenzima Q10 favorizeaza sinteza de colagen si elastina permitand reducerea ridurilor profunde si mentinerea unui ten ferm, elastic si tanar. Ai grija de sanatatea ta si ingrijeste-ti frumusetea, straluceste atat in exterior cat si in interior, pentru ca este dreptul tau, de care trebuie sa profiti.

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Totul despre acnee

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

acnee_61729100 Sunt convinsa ca si tu tii foarte mult la aspectul fizic si ai face orice sa-ti mentii tenul curat, sanatos si luminos. Din pacate insa, din cauza unor factori fiziologici sau externi, se intaleaza cel mai mare dusman al adolescentilor si tinerilor, acneea. Cel mai cunoscut tip din aceasta afectiune cutanata este acneea vulgara, ce se manifesta in mai multe forme, unele dintre ele periculoase. Acneea vulgara se caracterizeaza prin aparitia de comedoane, papule, pustule, noduli si/sau chisturi ca rezultat al obstructiei si inflamatiei unitatii pilosebacee. Ulterior aceste unitati sunt colonizate de catre Propionibacterium acnes, un microorganism anaerob comensal. Manifestarile cutanate ale acneei pot fi inflamatorii sau neinflamatorii. Dintre cele neinflamatorii se remarca comedoanele, conglomerate sebacee neinfectate impactate la nivelul foliculilor (puncte negre). Leziunile inflamatorii cuprind: papule, pustule, noduli si chisturi. Cel mai frecvent acneea se declanseaza in perioada pubertatii, atunci cand stimului androgenic induce cresterea productiei de sebum si hiperproliferarea keratinocitara. Alti factori declansatori pot fi: modificarile hormonale ce apar in timpul sarcinii sau a ciclului menstrual, produse consmetice cu efect ocluziv, diversi agenti de curatare, umiditate si hipersudoratia. Terapia acneei este directionata pe reducerea productiei de sebum, a formarii comedoanelor, diminuarea inflamatiei si a procesului infectios. Utilizarea unui singur agent terapeutic este de obicei suficienta pentru acneea comedoniana, pe cand leziunile papulo-pustuloase necesita o terapie duala. Tratamentul trebuie continuat pentru cel putin 6 saptamani sau pana apare remizia leziunilor. Tratamentul de intretinere poate fi necesar pentru controlul aparitiei altor leziuni.

 ...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Fibrele - secretul unei corp de invidiat

...din grija pentru tine, trebuie sa stii..

ImagineOrice femeie atunci cand se admira-n oglinda, se analizeaza cu un ochi obiectiv, gasind toate imperfectiunile ce ar trebui imediat eliminate. Problema kg in plus da destul de multe batai de cap celor care vor sa slabeasca intr-un mod sanatos si eficient si fara efort.
Nutritionistii, spun ca ar fi bine sa renuntam la acele diete destul de complicate, cu un regim alimentar foarte sarac ce poate provoca dezechilibre metabolice si mai ales care ar putea avea efect de yo-yo. Astfel, daca doriti sa slabiti, nutritionistii va recomandata un stil de viata sanatos, cu un regim alimentar bine stabilit, la care trebuie sa adaugam cateva minute de miscare si ore bune de odihna.
Secterul unui astfel de regim alimentar sunt alimentele bogate in fibre, ce nu ar trebui sa lipseasca de la nicio masa. Fibrele sunt nutrimentii esentiali, foarte importanti in dieta deoarece au capacitatea de a pastra pe termen lung senzatia de satietate, de a regla tranzitul intestinal si de a usura digestia.
In demersul dvs pentru o silueta de invidiat nu va complicati in diete anevoioase, consumati multe fructe si legume, hidrativa-va corespunzator si renuntati la carnea rosie, la prajeli, la produsele bogate in glucide si la bauturile carbogazoase.
Fibre gasim in toate produsele din categoria vegetalelor: fructe, legume si fainoase. Ele nu sunt calorice si nu sunt absorbite de organism, astfel pentru a produce energie, corpul dvs trebuie sa apeleze la deja existentele si intesteticele depozite lipidice.
Dintre alimentele cele mai bogate in fibre, in capul listei se afla porumbul care pe langa continutul ridicat de fibre este foarte sarac in calorii, urmat de cerelalele integrale, avocado, pere, orezul brun si fasolea verde. Lista insa este foarte lunga continand si legume sau fructe uscate, dovlecei, varza si conopida.
O dieta bazata pe fibre nu este benefica doar pentru a scapa de kg in plus ci si pentru a prevenii unele boli cardiace, diabetul, constipatia si hemoroizii, fiind o adevarata sursa de sanatate.
Pentru o dieta echilibrata, sanatoasa bazata pe fibre ce te poate ajuta sa slabesti aproximativ 2 kg pe saptamana, trebuie sa consumati 5-6 fructe si legume crude pe zi, de doua ori pe saptamana legume uscate si odata pe saptamana paine integrala sau cereale, paste integrale sau fructe uscate.
Cu aprooximativ 35g de fibre pe zi, corpul dvs va radia de frumusete si sanatate, problema kg in plus fiind doar o amintire urata peste care se va aseza praful.

...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!! 

Anxietatea

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

anxietateFiecare experimenteaza periodic stari de frica si anxietate. Frica este raspusul emotional, fizic si comportamental la o amenintare exterioara imediata si identificabila. Anxietatea este o stare emotionala neplacuta de nervozitate si disconfort ale carei cauze sunt mai putin cunoscute. Anxietatea este de obicei o stare anticipatorie declansata inainte de o amenintare si poate persista chiar si dupa disparitia acesteia. Aceasta tulburare este insotita de tulburari fizice si comportamentale similare celor declansate de frica. Anxietatea poate fi la diversi stresori ambientali, ca de exemplu terminarea unei relatii semnificative sau experienta unui accident rutier. Unele tulburari somatice pot determina in mod diresct tulburari anxioase, printre acestea numarandu-se si hipertiroidismul, insuficienta cardiaca, aritmiile, astmul bronsic, etc. Alte cauze fizice ale anxietatii sunt reprezentate de uzul de droguri, efectele corticosteroizilor, consumul ridicat de cafeina si sevrajul alcoolic. Anxietatea poate debuta brusc, ca in atacurile de panica sau gradat pe parcursul mai multor minute, ore sau zile. Ea poate dura de la cateva minute pana la cativa ani. Ca intensitate, anxietatea poate varia de la senzatii abia perceptibile la panica totala. Unele tulburari anxioase pot fi atat de puternice incat sa determine instalarea unei depresii grave. Din pacate tulburari anxioase avem fiecare dintre noi, care de cele mai multe ori dispar de la sine, insa atunci cand anxietatea este puternica si de durata trebuie sa apelam la un psihiatru care sa detecteze cauza si sa o trateze ca atare.

 ...Nu uita, sanatatea este cea mai importanta comoara!! Ai grija de ea!

Iodul

...dinn grija pentru tine, trebuie sa stii...

tiroida Iodul este un micromineral esential functionarii normale a organismului uman. Functia cea mai importanta a iodului in organism este aceea de a participa la sinteza celor doi hormoni tiroidieni, tiroxina si triiodotironina. La adulti, aproximativ 85% din iodul absorbit este preluat de glanda tiroida. Cea mai mare parte a iodului din mediu se gaseste in apa de mare; o mica parte se afla in atmosfera, care intra in ploaie, in apele subterane si in solul din apropierea marilor. De aceea persoanele care traiesc in zonele situate la altitudini mari sau departe de mare au un risc crescut de carenta de iod. Deficitul de iod apare atunci cand aportul de iod ionic scade sub 20 µg, necesarul zilnic fiind de 100µg/zi. In deficite mici sau moderate de iod, glanda tiroida, sub influenta hormonului stimulator al tiroidei (TSH), se hipertrofiaza pentru a putea concentra iodul ionic in interiorul ei, ducand la formarea gusii coloidale. Un deficit mic sau moderat scade IQ-ul cu aproximartiv 10-15 puncte. Deficitul sever duce la instalarea mixedemului endemic, tradus prin hipotiroidism sever. De asemenea, poate scadea fertilitatea si creste riscul de fat mort intrauterin, avort spontan, mortalitate infantila. Deficitele materne severe de iod, intarzie cresterea fetala si dezvoltarea cerebrala, uneori ducand la aparitia de malformatii congenitale, cretinism endemic, surdomutilitate in forma neurologica sau mixedematoasa. Diagnosticul se bazeaza pe testarea functiei tiroidiene si studii de imagistica, ce identifica anomaliile functiei si structurii tiroidiene. Tratamentul consta in administrarea de iod in doza prescrisa de endocrinolog.  

...Nu uita, cea mai importanta comoara este sanatatea!

Hemoroizii

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

hemorroids Hemoroizii sunt vase dilatate din plexul hemoroidal rectal inferior. Hemoroizii sunt adesea asimptomatici sau pot doar prolaba. Pruritul anal nu este un simptom legat de prezenta hemoroizilor. Hemoroizii externi pot deveni trombozati, aparand ca o tumefactie dureroasa perianala de culoare rosiatica. Rareori pot ulcera producand o sangerare minora. Hemoroizii interni sunt insotiti de hemoragie dupa defecatie. Hemoragia insa poate fi provocata si de alte afectiuni mai grave care trebuie excluse printr-un diagnostic rapid si concis. Hemoroizii interni pot provoca o senzatie de disconfort dar nu sunt la fel de durerosi precum hemoroizii externi trombozati. Uneori, hemoroizii interni provoaca eliminarea de mucus si o senzatie de evacuare rectala incompleta. Hemoroizii strangulati apar dupa protuzia si constrictia hemoroizilor care duce la oprirea fluxului sangvin. Apare durerea intensa ce poate fi urmata de necroza si ulceratie. Cei mai durerosi sunt hemoroizii trombozati ulcerati sau nu, care se observa la introspectia anusului si rectului. Anuscopia este esentiala in diagnosticarea hemoroizilor. De obicei tratamentul simptomatic este suficient si se bazeaza pe bai calde la sezut, dupa fiecare defecatie sau cand este nevoie, unguente cu anestezice, administrarea, daca este cazul de antiinflamatoare nesteroidice. Tehnicile de microchirurgie cat si fotocoagularea pot reduce semnificativ durerile si elimina cheagurile de sange formate.

 ...Nu uita, cea mai mare comora este Sanatatea!

Stenoza aortica

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...  

inima_pozitieStenoza aortica reprezinta ingustarea valvei aortice, cu obstructia fluxului sanguin care trece din ventriculul stang in aorta in timpul sistolei. Cea mai frecventa cauza a stenozei aortice este scleroza aortica (ingrosarea structurilor valvulare prin fibroza si calcifiere, initial neasociate cu stenoza). 15% din cazurile de scleroza aortica evolueaza spre stenoza. Bicuspidia valvulara congenitala cat si febra reumatica reprezinta cauze importante ale aparitiei stenozei aortice. Aceasta afectiune cardiaca destul de intalnita congenitala este de obicei asimptomatica pana la varsta de 10-20 ani, cand simptomele incep sa se instaleze progresiv. Indiferent de forma sa, stenoza mitrala progresiva netratata, conduce in final la sincopa, angina si dispnee prezente in timpul efortului. Stenoza aortica progreseaza lent sau rapid, astfel incat necesita monitorizare regulata pentru evidentierea agravarii mai ales la pacientii varstnici sau sedentari. In cazul acestora fluxul sangvin poate fi compromis semnificativ in absenta actiunii unor factori declansatori. Supravetuirea medie a pacientilor netratati este de aproximativ 5 ani de la aparitia anginei, 4 ani de la aparitia sincopei si 3 ani de la instalarea insuficientei cardiace. Protezarea valvulara aortica amelioreaza simptomatologia si creste supravetuirea. Depistarea stenozei mitrale cat si tratarea reprezinta o urgenta medicala care nu trebuie in niciun caz intarziata.  

 ...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Extirparea apendicelui sau apendicectomia

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...


3MRGSCIQIWUOS2204R8Y4WER1  Prin termenul de apendicectomie intelegem interventia chirurgicala prin care apendicele este indepartat din corp. Statistic vorbind, este, cel putin in Romania, in top 3 cele mai frecvente interventii chirurgicale abdominale efectuate in regim de urgenta. Aceasta interventie se practica inca de acum 277 de ani, chiar daca ea nu a fost descrisa inca de la inceput in manualele de literatura medicala ale vremii. Indepartarea apendicelui din corp este necesara atunci cand acesta este afectat de un proces inflamator (de regula, cauzat de obstructia cu materiale fecale) sau, mai rar, de procese de origine tumorala. Apendicele se afla cel mai adesea in zona fosei iliace drepte si poate fi intalnit in pozitie retrocecala (in aproximativ 65-70% dintre cazuri, adica in spatele cecului), in zona pelvina, in zona subcecala si foarte rar, chiar in zona preileala (in mai putin de 1% dintre cazuri). Anestezia poate fi locala, dar si generala, cea din urma oferind o relaxare musculara mult mai buna, chiar daca deseori se practica rahianestezia sau chiar anestezia locala cu substante precum Mialgin sau Atropina. In ceea ce priveste interventia chirurgicala in sine, multi chirurgi prefera sa faca o incizie de 4 centimetri de tip Jalaguier, care are avantajul ca poate fi transformata intr-o laparatomie transrectala in cazurile mai dificile (in care apendicele nu este in pozitie anatomica normala). Mai exista si un alt tip de incizie, anume incizia McBurney, oblica si plasata pe linia spino-ombilicala, care este iarasi foarte populara in randul chirurgilor. Incizia clasica vizeaza foaia anterioara marelui muschi abdominal, in urma careia se permite accesul pentru explorarea cavitatii peritoneale, cu mentiunea ca se evita zonele puternic vascularizate. Interventia presupune mai multi pasi, insa in principiu, apendicele inflamat este scos la ivealala, dupa care baza sa este strivita cu ajutorul unei pense, dupa care are loc o ligaturare si imediat excizia cu ajutorul unui bisturiu scos din baie de iod. La final, cecul este introdus inapoi in abdomen, dupa care suturarea se face respectand straturile anatomice. Dupa operatie, spitalizarea este necesara pentru cel putin inca 3-4 zile, intrucat exista complicatii care pot aparea, precum hematoame parietale sau subcutanate sau chiar hemoragii intraperitoneale. Cert e ca ele apar rar, dovada ca nu sunt cunoscute sechele dupa o astfel de operatie, lucru la care se adauga si faptul ca mortalitatea in urma unei apendicectomii este de sub 0,005% sau chiar mai mica.
Sursa: Tehnici chirurgicale - Caiet de rezidentiat - Eugen Targoveanu, pag 11-20
...Nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Angina pectorala

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...  


angina pectorala 3Angina pectorala este una dintre cele mai intalnite boli coronariene, ce se manifesta clinic printr-un disconfort sau presiune precordiala cauzate de ischemia miocardica tranzitorie. Manifestarile apar de obicei la efort si dispar in repaus cat si dupa administrarea sublinguala de nitroglicerina. Angina pectorala apare cand travaliul cardiac si consumul de oxigen depasesc capacitatea arterelor coronare de a asigura un volum de sange oxigenat adecvat, cum se intampla in cazul stenozei coronariene. Pe langa efort, travalul cardiac poate fi marit de boli precum hipertensiunea, insuficienta aortica, cadriomiopatie hipertrofica. In aceste cazuri angina se instaleaza cu sau fara prezenta atersclerozei. Angina poate fi precipitata sau agravata de scaderea nivelului sangvin de oxigen, cum se intampla in cazul de anemie sau hipoxie severa. Angina se poate prezenta sub forma unei dureri surde, usor deranjante, sau se poate agrava rapid, manifeastandu-se sub forma unei senzatii intense de apasare precordiala. Senzatia de disconfort este resimtita cel mai frecvent posterior de stern, insa localizarea variaza, Poate iradia spre umarul si mana stanga, catre spate, gat, mandibula si chiar dinti. De asemenea, poate fi resimtita si in abdomenul superior. In mod tipic, angina pectorala este declansata de efort sau emotii puternice, nu persista mai mult de cateva minute si dispare spontan. Angina nocturna poate sa apara cand visele determina modoficari semnificative ale respiratiei, recventei cardiace si tensiunii arteriale. Dupa stabiliarea diagnosticului, pacientului i se prescrie un tratament medicamentos de durata bazat cat si un tratament de urgenta pentru a stapani si opri crizele puternice de angina.

  ...Nu uita: Cea mai pretioasa comoara este sanatatea!!

Ateroscleroza

...din grija pentru tine...


ateroscleroza Ateroscleroza reprezinta una dintre cele mai periculoase si totodata intalnite afectiuni ce afecteaza arborele arterial, periclitand buna functionare a inimii. Elementul definitoriu al aterosclerozei este reprezentat de placa de aterosclerotica care contine lipide, celule inflamatorii, celule musculare netede, tesut conjunctiv, trombi, depozite de calciu. Placile ateronsclerotice pot fi stabile sau instabile. Cele stabile regreseaza, raman stationare sau cresc cresc lent pe parcursul a mai multe decade, ajungand in final sa produca stenoza sau ocluzie. Placile instabile au risc crescut de eroziune, fisurare sau rupere spontana ducand la tromboza, ocluzie sau infarct. Initial ateroscleroza este asimptotica, uneori timp de zeci de ani. Manifestarile clinice apar cand leziunile afecteaza fluxul sangvin. Semnele de ischemie tranzitorie apar cand placile stabile cresc si determina reducerea lumenului arterial cu mai mult de 70%. Manifestarile de angina instabila, infarct, accident vascular ischemic sau durere de repaus la nivelul bratelor apar cand se produce ruperea unei placi instabile si obstructia acuta a unei artere majore. De asemenea aterscleroza poate provoca moartea subita neprecedata de angina pectorala. Ateroscleroza poate duce la anevrisme si disectie arteriala, care se manifesta prin durere, prezenta unor formatiuni pulsatile, absenta pulsului sau moarte subita. Tratamentul are la baza controlul factorilor de risc, pentru a reduce progresia si chiar a induce regresia placilor existente. Modificarile stilului de viata includ adoptarea unei diete adecvate, renuntarea la fumat si desfasurarea regulata a unei activitati fizice. Adeseori este necesara administrarea de medicamente pentru tratarea hipertensiunii si a diabetului. Toti pacientii obtin beneficii daca li se administreaza medicamente antiplachetare care imbunatatesc circulatia sanguina.

...Nu uita: Cea mai importanta bogatie este sanatatea!!

Sincopa

....din grija pentru tine, trebuie sa stii...

cord1 Sincopa reprezinta pierderea brusca si de scurta durata a starii de constienta si a tonusului postural, urmata prin definitie de revenirea spontana. In mod tipic, pacientul este palid, adinamic, transpirat si hipotensiv, cu extremitati reci, puls slab perceptibil, respiratie rapida si superficiala. Ametiala si senzatia iminenta de lesin, fara pierderea starii de constientei, numita presincopa, este adesea considerata echivalenta sincopei, deoarece cauzele sunt similare. Cand pacientul adopta pozitia de ortostatism (verticala), sincopa se instaleaza imediat (hipotensiune ortostatica). Sincopa si presincopa sunt la fel de frecvente si afecteaza pana la 1/3 din populatie. Desi, in general etiologia este benigna, este importanta detectarea cauzelor amenintatoare de viata, cum ar fi tahicardiile si blocurile. Sincopa este rezultatul disfunctiei globale a sistemului nervos central (SNC), disfunctie ce poate avea la baza numeroase cauze. In mod tipic, disfunctia SNC este provocata de hipoperfuzia cerebrala, produsa de afectiuni ce scad debitul cardiac. Cele mai importante afectiuni cardiace ce scad cantitatea de sange ce este necesara functionarii normale a SNC sunt: stenoza valvulara, aritmiile, bradicardiile, infarctul miocardic, etc. Emotiile puternice, durerea, frica, vederea sangelui pot produce stimuli vagali puternici ce duc la crestrea brusca a tensiuni arteriale urmata de hiptensiune si bradicardie spontana ce duc la instalarea sincopei. Sincopele repetate reprezinta o urgenta medicala. Tratamentul se administreaza in functie de afectiunea de baza, sincopa fiind de cele mai multe ori un simptom si nu o boala in sine.  

...nu uita: cea mai importanta bogatie este sanatatea!!

Palpitatiile

...din grija pentru tine, trebuie sa stii... 

palpitatiiPalpitatiile reprezinta perceperea activitatii cardiace anormale de catre pacient. Cauzele palpitatiilor variaza de la benigne la potential fatale. Unii pacienti au numai o perceptie sporita a activitatii cardiace normale, mai ales cand efortul, bolile febrile sau starile de anxietate cresc frecventa cardiaca. De cele mai multe ori palpitatia este un simptom al aritmiile. Acestea apar adesea spontan, in absenta unei afectiuni severe, in schimb altele sunt cauzate de boli cardiace precum ischemia miocardica, valvulopatii sau afectiuni ale sistemului de conducere. Unele medicamente, cofeina, alcoolul, simptomimeticele produc frecvent palpitatii. Anemia, hipoxia si tulburarile electrolitice pot declansa sau agrava palpitatiile. Palpitatiile repetate care se insotesc si cu alte fenomene reprezinta o urgenta medicala care trebuie tratata ca atare dupa decelarea cauzei.

...Nu uita: Cea mai mare bogatie este sanatatea...

Durerea toracica

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

Durerile-anghinei-pectorale--oprite-de-un-nou-pacemaker De la nivelul cordului, plamanilor, esofagului si marilor vase, pornesc aferente viscerale catre acelasi ganglion nervos autonom toracic. Un stimul dureros aplicat acestor organe este resimtit pe intreg toracele sau pe anumite zone, intre epigastru si mandibula, inclusiv la nivelul umerilor si bratelor (durere iradianta). Stimulii durerosi de la nivelul organelor toracale produc de cele mai multe ori o senzatie perceputa precum arsura, intepaturi, presiune puternica si uneori ca durere ascutita. Multe afectiuni produc durere sau disconfort toracic. Unele din acestea au risc crescut de deces ( spre exemplu infarctul miocardic acut, angina instabila, disectia aortei toracice, ruptura esofagiana, embolism pulmonar), altele sunt potential amenintatoare de viata (angina pectorala, pericardita, miocardita, preumotoraxul, pneumonia, pancreatita), in timp ce altele creeaza disconfort fata a pune viata in pericol (refluxul gastro-esofagian, tulburari de motilitate esofagiana, traumatisme toracale). Durerea toracica la copii si adultii tineri este putin probabil sa fie cauzata de ischemie miocardica, desi infarctul poate surveni la orice varsta. Orice durere toracica reprezinta o urgenta medicala. Tratamentul de prim-moment ce se poate efectua acasa reprezinta administrarea unui comprimat de nitroglicerina, sublingual, iar daca durerea nu se opreste, pacientul trebuie transportat de urgenta la medic. Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical, in functie de cauza decelata. IMPORTANT: Nu orice durere toracica este provocata de o afectiune toracica, insa reprezinta o urgenta care, netratata corespunzator poate provoca moartea pacientului in cel mai scurt timp.

 ...Nu uita: Cea mai importanta comoara este sanatatea!!

Beneficiile vitaminei B12

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

vitamina-B121-332x205  Vitamina B12 este considerata vitamina esentiala functionarii normale a sistemului nervos. Participand la sinteaza acizilor nucleici, refacerea tecii de mielina si sinteza globulelor rosii, vitamina B12 este o substanta fara de care nu am putea mentine un echilibru interior. Deficitul primar de vitamina b12 apare de obicei ca rezultat al absorbtiei inadecvate dar si la vegetarientii stricti care nu iau suplimente de vitamine. Totodata deficit de vitamina B12 pot avea si nou-nascutii care sunt alaptati de mame vegetariene. Deficitul poate produce anemie megaloblastica, afectarea substantei albe din maduva spinarii si creier, precum si neuropatii periferice. Diagnosticul se pune de obicei prin masurarea nivelului plasmatic al vitaminei B12. Tratamentul consta in administrarea orala si parenterala de vitamina B12. Acesta depinde de gravitatea afectiunilor provocate care din pacate in unele cazuri pot fi ireversibile.

 ...nu uita, cea mai pretioasa comoara este sanatatea...

Sughitul

...din grija pentru tine, trebuie sa stii... 

sughit  Sughitul este un spasm repetat si involuntar al diafragmului, urmat de inchiderea brusca a glotei care impiedica afluxul de aer si prioduce un zgomot caracteristic. Sughitul apare din cauza iritatiei unei componente a arcului reflex corespunzator de contractia musculatura respiratorii. Sughitul este mai frecvent la barbati. Cauza acestei afectiuni suparatoare este in general necunoscuta dar s-a demonstrat ca de cele mai multe ori survine odata cu distensia gastrica, consumul de alcool, substante fierbinti sau iritante. Sughitul persistent sau recurent poate fi provocat de o boala de reflux gastro-faringina, alte afectiuni faringiene, boli ale colonului, pancreatita, interventii chirugicale pe abdomne. Tratamentul consta in detectarea si tratarea cauzei dar poate fi si simptomatic prin extercitii de reglare a respiratiei sau prin medicamente ce inhiba motilitatea gastrica. In cazuri grave se poate apela la blocarea partiala a nervului frenic prin administrarea unei solutii de 0.5% procain.  

...nu uita: Cea mai mare bogatie este sanatatea!

Pancreatita acuta

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

pancreasPancreatita acuta este afectiunea caracterizata prin inflamatia pancreasului cauzata de eliberarea enzimelor pancreatice active. Afectiunile biliare si alcoolismul cronic sunt responsabilie in mai mult de 80% din cazuri de declansarea acestei boli. Pancreatita acuta poate varia de la forme usoare pana la forme severe, caracterizate prin necroza pancreatica si soc inflamator sistemic cu insuficienta organisca multipla. Criza acuta de pancretatita se caracterizeaza printr-o durere localizata in zona abdominala superioara, suficient de severa pentru a necesita doze mari de analgezic administrat parenteral. De obicei, durerea dureaza mai multe zile. Ortostatismul sau pozitia aplecata in fata reduce durerea. Tusea, miscarile bruste, respiratia profunda o pot accentua. Gretat si varsaturile sunt frecvente. Diagnosticul se bazeaza pe manifestarile clinice si pe serodiagnostic prin titrarea amilazei si lipazei pancreatice. Tratamentul este pentru ameliorarea simptomelor, bazandu-se pe administrarea de fluide i.v., analgezice si repaus alimentar.

 ...Nu uit: cea mai mare bogatie este sanatatea!

Sindromul de colon iritabil

....din grija pentru tine, trebuie sa stii...


colon-iritabil
 Sindromul de colon iritabil consta intr-un complex de simptome digestive recurente atat superioare cat si inferioare, incluzand grade variabile de durere abdominala, constipatie sau diaree cat si distensie abdominala. Afectiunea tinde sa debuteze in adolescenta si in deceniul al doilea de viata, determinand pusee simptomatice ce reapar la perioade neregulate. Cauzele sindromului de colon iritabil sunt necunoscute, nu a putut fi gasita nicio cauza anatomica. Factorii emotionali, alimentari, medicamentosi sau hormonali pot favotiza sau agrava simptomele gastro-intestinale. Diagnosticul este clinic, iar tratamentul simptomatologic incluzand anticolinergici si modulatori ai receptorilor serotoninergici. Pentru a preintampina alte pusee ale bolii este recomandata o dieta echimibrata bazata pe alimente sanatoase, usor digerabile.


 ...Nu uita, cea mai mare bogatie este sanatatea!

Ulcer gastro-duodenal

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

ulcer gastric
  Boala ulceroasa este o eroziune intr-un segment al mucoasei gastro-intestinale. De obicei se manfesta la nivelul stomacului, provocand ulcer gastric sau la nivelul dudenului, rezultand ulcer duodenal. Cauza principala a ulcerului gastric este infectia cu H. pylori sau administrarea de medicamente anti-inflamatoare nesteroidice (AINS). Simptomele cele mai frecvente sunt: durerea epigastrica, descrisa ca o arsura, adesea ameliorata prin ingestia de alimente. Diagnosticul se bazeaza pe endoscopie si pe teste de detectare a bacteriei. Tratamentul implica supresia acida, eradicarea H. pylori daca este prezent, evitarea AINS. Complicatia cea mai severa a ulcerului gastro-intestinal este hemoragia, ce provoaca simptome precum: hematemeza (varsaturi cu sange), hematochezia (aparitia sangelui in materiile fecale), hipotensiune ortostatica, stare de slabiciune, sincope, sete si transpiratie. Prezenatarea la medic reprezina o urgenta!
 ....nu uita: Cea mai mare bogatie este sanatatea!  

Ocluzia intestinala

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...  

ocluzieOcluzia intestinala reprezinta oprirea completa sau diminuarea importanta a tranzitului intestinal. Cauzele frecvente ale ocluziei sunt adenitele, herniile abdominale, corpii straini, diverticulita, tumorile abdominare. Simptomele cele mai frecvente ale ocluziei intestinale includ: crampe violente, varsaturi, constipatie rebela, senzatia de balonare, in functie de gravitatea oculziei intestinale. Diagnosticul este conformat prin examen radiologic abdominal. Tratamentul consta in reechilibrare hidrica, aspiratie nazogastrica si in majoritatea cazurilor se apeleaza la interventie chirurgicala. Ocluzia intestinala poate afecta intestinul subtire cat si intestinul gros, poate fi partiala sau completa, punand, in unele cazuri, viata in pericol.

 ...Nu uita: cea mai mare bogatie este sanatatea...

Apendicita

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

Singurul-tratament-corect-pentru-apendicita-este-interventia-chirurgicalaApendicita este inflamatia acuta a apendicelui vermiform. Apendicita este provocata de obstructia lumenului apendicelui, prin hiperplazia limfoida, corpi straini inghititi sau paraziti. Ocluzia duce la dezvoltarea exagerata a bacteriilor, ischemie si inflamatie, putand provoca o septicemie generalizata ce pune viata in pericol, de aceea prezentarea la medic este o urgenta. Simptomele clasice ale apendicitei acute sunt durerea in zona epigastrica sau periombilicala, urmata de greata, varsaturi, anorexie. Dupa cateva ore, durerea se deplaseaza in fosa iliaca dreapta. Diagnosticul se bazeaza pe examen palpatoriu si ecografic. Tratamentul consta in excizia chirurgicala de urgenta.  

...nu uita: Cea mai mare bogatie este sanatatea.

Hipocalcemia

....din grija pentru tine, trebuie sa stii...


calciu3
 Hipocalcemia reprezinta afectiunea caracterizata prin concentratia plasmatica a Ca mai mica decat 8.8 mg/dL in prezenta unei concentratii normale a proteinelor plasmatice sau o concentratie a Ca ionic plasmatic mai mica de 4.7 mg/dL. Cauzele cele mai frecvente ce duc la instalarea hipocalcemiei includ hipoparadiroidismul, deficitul de vitamina D, bola renala. Simptomele sunt dintre cele mai evidente, dintre care enumeram: tetanie, convulsii, parestezii, encefalopatii minore, insuficienta cardiaca. Diagnosticul este serologic si presupune masurarea Ca plasmatic. Tratamentul consta in administrarea de Ca, cu vitamina D, oral sau in cazuri de urgenta, intravenos.

  ...Nu uita, cea mai mare bogatie este sanatatea!

Pepenele rosu

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

pepene  Pepenele rosu este vedeta sezonului estival, fiind cel care ne potoleste setea si ne rasfata simturile. Totodata pepenele rosu este o sursa inepuizabila de sanatate. Avand un continut ridicat de apa si un mix perfect de vitamine si minelare, pepenele rosu este recomandat de catre medici si nutritionisti pentru intretinere, prevenire si de ce nu pentru tratarea unor boli, Licopenul este considerat cel mai puternic antioxidant. Pepenele rosu contine o cantitate crescuta din aceasta substanta minune, ajutand la eliminarea radicalilor liberi, ce sunt responsabili pentru aparitia unor boli grave, precum cancerul. Astfel, consumul de pepene rosu, previne ateronscleroza, impiedica manifestarile hipertensive, scazand riscul unui eventual infarct. Avand un continut crescut de vitamina A, pepenele rosu este recomandat in prevenirea unor boli ale aparatului ocular, cum ar fi degenerescenta maculara. Vara este sezonul in care organismul pierde o mare cantitate de apa, ducand la grave dezechilibre metabolice. Pepenele rosu, consumat zilnic, datorita continutului ridici de apa si electioliti, ajuta la mentinerea echilibrului hidroelectrolitic. Pentru cei care doresc sa scape intr-un mod sanatos, eficient si mai ales placut de Kg in plus pot consuma pepene rosu zilnic. Acesta va ajuta la topirea depozitelor adipoase, fiind lipsit de grasimi, sarac in calorii si foarte sanatos.

  ....nu uita: Cea mai mare bogatie este sanatatea!

Hipertiroidismul

....Din grija pentru tine, trebuie sa stii...  

tiroidaHipertiroidismul reprezinta afectiunea endocrinologica, caracterizata prin hipermetabolism si cresterea nivelului seric al hormonilor tiroidieni. Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertirioidismului este boala Graves. Aceasta boala este ereditara si se caracterizeaza prin gusa, exoftalmie si mixedem pretibial. Nodulii tiroidieni, tiroiditele sunt alte afectiuni care pot declansa hipertiroidismul. Simptomele cele mai frecvente ale hipertiroidismului sunt: tahicardia, scaderea in greutate, oboseala, tremor, transpiratii abundente, cat si semenele carcateristice bolii Graves. Tratamentul este variabil in functie de cauza afectiunii, variind de la un tratament medicamentos prelungit, la terapii cu iod reactiv sau la interventii chirurgicale. Tratamentul trebuie urmarit de catre un endocrininolog pentru a evita trecerea in cealalta extrema - hipotiroidism.

 …nu uita: Prima bogatie este sanatatea!

Lamaia - izvor de sanatate si frumusete

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...

Cand sanatatea ne este fragila, parca tot universul personal se cutremura. Atunci realizam cat de importanta este sanatatea. Totodata, observam cat de mult am gresit, ignorand unele reguli elementare si traind intr-un ritm alert si compect nesanatos. Un stil sanatos de viata, implica un regim alimentar echilibrat, sarac in glucide si lipide, bogat in proteine, fibre, mierale si mai ales in vitamine. Sursa sigura de vitamine este ascusa in fructe si legume.  

lamai-1Lamaia este considerata o adevarata mina de vitamina C, care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Aceasta poate fi consumata in diverse forme, sucul ei dand savoare unei bauturi sau unei salate. Totodata consumul de lamaie propriu-zis, reprezinta o modalitate excelenta de a beneficia de toate proprietatile curative ale acestui fruct. Egiptenii au beneficiat primii de binefacerile acestui fruct. Acestia au considerat ca sucul de lamaie te fereste de efectul oricarei otravi. Lamaia reprezinta un rezervor de acid citric, vitamina C, magneziu, calciu si pectine, care ajuta la mentinerea starii de sanatate a organimului tau. Datorita evolutiei tehnice si mai ales medicale, s-au descoperit si alte efecte ale lamaii, care au ajutat la prefenirea si combaterea unor boli cu evolutie critica. Astfel exista o gama larga de medicamente care au la baza elemente constituiente din lamaie. Lamaia este un aliat de incredere al sistemului imunitar, ferindu-ne de virusurile si bacteriile care ataca cu viruleta organismele slabite. Acest fruct are efecte detoxifiante si totodata este un puternic antioxidant, eliminand toxinele si radicalii liberi care provoaca unele dintre cele mai grave boli. Consumul de lamaie este recomandat celor care doresc sa scape intr-un mod rapid, eficient si sanatos de surplusul de grasime, arazand cu usurinta inesteticele depozite lipidice. Pentru cei care sufera de reumanism, hipertensiune arteriala, probleme dentare, pentru cei care au suferit arsuri cat si pentru cei care se confrunta cu grave tulburari respiratorii, se recomanda consumul zilnic a unei cantitati crescute de lamaie. Lamaia te ajuta sa-ti pastrezi si de ce nu sa-ti potentezi frumusetea, luptanad impotriva acneei, a punctelor negre, a porilor dilatati, oferind tenului tau un aspect luminos, neted si catifelat. Pentru parul gras, lipsit de volum si stralucire, cu matreata, se recomanda spalarea parului cu un sampon ce contine suc de lamaie. Daca probeleme cotitiene simti ca nu se mai termina, daca ai devenit irascibil si obosit atat fizic cat si psihic, atunci ar trebui sa stii ca lamaia calmeaza starile de nervozitate si coombate eficient anxietatea. Gustul acrisor al zemoasi lamaii, reprezinta cheia spre sanatate, frumusete si vitalitate. Folseste-o!!

 …nu uita: Prima bogatie este sanatatea!

Acneea

... din grija pentru tine, trebuie sa stii...

 Acneea este una dintre cele mai intalnite afectiuni dermatologice, care se caracterizeaza prin obstructia unitatii pilosebacee, impiedicand eliminarea sebumului cat si multiplicarea bacteriilor in interiorul porului dilatat, dand nastere la papule, pustule foarte inestetice.
tratamente_naturiste_acneeDe cele mai multe ori acneea este provocata de un dezechilibru hormonal, produs in perioada adolescentei. Insa unele chimicale, medicamente, unele afectiuni hormonale, cresc riscul aparitiei acneei. In urma unui studiu amanuntit s-a demonstrat faptul ca peste 90% din adolescenti si peste 50% din femeile adulte se confrunta cu aceasta problema ce nu trebuie ignorata. Tratamentul pentru acnee este unul complex bazandu-se pe reglarea cantitatii de sebum, ameliorarea leziunilor inflamatorii si diminuarea colonizarii bacteriilor. Pentru a preveni aparitia acneea cat si pentru tratarea ei puteti apela la diverse tratamente, cum ar fi masca de la Marea Moarta, care previne acumularea de sebum si protejeaza pielea impotriva factorilor externi.

 …nu uita: Prima bogatie este sanatatea!

Ciocolata - placere pentru simturi, sanatate pentru organism

…din grija pentru tine, trebuie sa stii…

Cine nu este topit dupa ciocolata? Este dulce si gustul ei vrajeste pe oricine.In ultima perioada, insa, s-au vehiculat sute de zvonuri conform carora ciocolata ar fi daunatoare pentru sanatate si mai ales pentru siluieta. Aceste afirmatii sunt extrem de eronate.
ciocolata_nobel_fa0b9bf749_66698c2f96 Ciocolata este un aliment, care daca este consumat echilibrat, este benefic pentru sanatate. Ceea ce trebuie sa stiti insa, este ca ciocolata sanatoasa, este cea neagra si amaruie, deoarce nu contine acei aditivi care sa-i fure din proprietati. Ciocolata neagra este recomandata celor care sufera de hipertensiune arteriala, avand efect de scadere si de mentinere in parametrii normali ai tensiunii arteriale. In urma unor studii realizate in diverse colturi ale lumii, s-a demonstat ca daca se consuma zilnic ciocolata, aceasta va scadea riscul unui infarct cu pana a 40% Puternic detoxifiant si antioxidant, ciocolata neagra ajuta la pastrarea echilibrului metabolic, eliminand toxinele si radicalii liberi ce sunt inamicii cei mai de temut ai sanatatii, provocand boli grave, precum cancerul. Ciocolata contine de opt ori mai multi antioxidanti decat delicioasele capsuni si de doua mai multi decat un pahar de vin. Datorita epicatechina, o substanta gasita in cantitati crescute in ciocolata, aceasta are proprietatea de a dezvolta memoria si atentia, fiind benefica procesului de invatare. Totodata, consumul de ciocolata neagra ajuta la refacerea sistemului nervos dupa un accident vascular cerebral. Ciocolata este un stimulant al endorfinelor, asa numitul hormon al fericirii, avand ca efect eliminarea depresiei, oboselii psihice, si a tristetii fara un motiv bine intemeiat. Astfel consumand ciocolata o sa gasesti mai usor motive pentru a zambi. Se considera ca ciocolata, datorita continutul crescut de flavonoizilor intensifica circulatia sangelui de la creier spre retina, ceea ce duce la crestrea acuitatii vizulale. Conform unor studii intrerinse de Universitatea Harvard, s-a demonstrat ca ciolocolata neagra, cu un continut crescut de cacao ajuta la scaderea glicemiei, prin activarea insulinei. Astfel veti putea sa va menintiti cantitatea normala de zahar dn sange, manacand, cu moderatie ciocolata amaruie. Ciocolata neagra amaruie este benefica in procesul de slabire, ajutand la arderea rapida a inesteticelor depozite adipoase, astfel veti putea scapa de kg in plus intr-un mod cum nu se poate mai...dulce. Nu tine cont de zvonurile fara un fundament real, informeaza-te corect si bucura-te de beneficiile extraordinare ale acestui dulce aliment. Ciocolata iti da motive sa radiezi de sanatate si sa oferi celor din jur zambete.


 …nu uita: Prima bogatie este sanatatea!

Varicele

...din grija pentru tine, trebuie sa stii...  

Varicele reprezinta afectiunea care da batai de cap celor mai multi dintre noi. Inestetice, unoeri dureroase, varicele reprezinta dilatarea segmentara a venelor superficiale de la nivelului membrelor inferioare.
varice  Simptomele cele mai frecvente sunt durerea, senzatia de greutate si oboseala la nivelul picioarelor. Atunci cand varicele nu sunt tratate corespunzator, se poate ajunge la leziuni ucerate ce proemina la suprafata pielii. Cauza cea mai frecventa a varicelor este insuficienta valvulelor venoase care pot ingreuna circulatia periferica. Factorii favorizanti a acestei afectiuni sunt: statul prelungit in picioare, tromboflebitele, anomalii ale circulatiei periferice. Tratamentul varicelor consta in cresterea rezistentei venoase si restabilirea circulatiei periferice normale. Astfel, decelate din timp, varicele pot fi tratate si cu ajutorul unor tratamente locale, antiinflamatoare, tonice vasculare. Fara tratament adecvat se poate ajunge la interventii chirugicale.

 …nu uita: Prima bogatie este sanatatea!

Hipertensiunea arteriala

....din grija pentru tine, ar trebui sa stii...

 Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni cu care se confrunta majoritatea dintre noi. Valoarea normala a tensiunii arteriale sistolice este de 120 mmHg si cea diastolica de 80 mmHg, In fuctie de varsta, de greutate se pot inregistra variatii fiziologice ale tensiunii care nu depasesc valoarea de 140 mmHg.
Imagine
Cauzele hipertensiunii arteriale nu sunt pe deplin elucidate, fiind incriminate diferite afectiuni circulatorii, deficiente ale pompei cardiace, ereditatea, dezechilibrele ionice. De obicei hipertensiunea arteriala evolueaza asimptomatic, pana in momentul aparitiei complicatiilor. Tratamentul acestei afectiuni consta in tratarea cauzei si a efectelor secundare provocate. Astfel administrarea de diuretice, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu cu durata lunga de actiune, reprezinta tratamentul prelungit administrat dupa consultul unui cardiolog.
...nu uita: Prima bogatie este sanatatea!